Medaljer til hverdagens helte og Mig & Indien
Portræt af Inger Margrethe Larsen på hendes atelier med medaljerne ved Statens Værksteder for Kunst

"Medaljer til hverdagens helte" og "Mig & Indien"



I Svenske Villa i Bernstorffsparken (Gentofte) præsenterer Inger Margrethe Larsen 2 vidt forskellige udstillinger, hvor man vil opleve kunstnerens spændvidde og få indsigt i, hvordan elementer kan genfortolkes og danne grundlag for nye værker bestående af medaljer, skulpturer og smykker.


Ved udstillingen ”Medaljer til hverdagens helte” stiller Inger Margrethe Larsen skarpt på medaljens eksistens for at genfortolke dens grundlag med helt nye værker, som primært er blevet udviklet under kunstnerens ophold på Statens Værksteder for Kunst i 2014.

Medaljer præsenteres som udsmykning til væggen i dimensioner op til 80 cm i diameter, som med deres form og størrelser fordrejer og forenkler medaljekonceptet med humor og farver.

Udover medaljer udstilles en portrætserie, hvor forskellige hverdagshelte med nærværende og inspirerende historier giver deres bud på, hvorfor netop de fortjener en medalje. Udstillingen skal med sit positive budskab få besøgende til at reflektere over, hvem de gerne vil sætte pris på og rose i deres relationer samt stille spørgsmål til, hvornår man har fortjent en medalje.

 

Om udstillingens tema:

Jeg har altid været fascineret af medaljers funktion som opmuntring og skulderklap, men syntes samtidig, at deres højtidelige symbolværdi er lidt løjerlig. Derfor har jeg bevidst arbejdet med at få humoren med ved at overdimensionere og twiste mine medaljer, for hvornår er man egentlig en helt?


Tilbage i 2003 fik jeg selv overrakt en kunsthåndværkerpris, hvor jeg modtog en medalje af Dronning Margrethe.

Det fik mig til at filosofere over, om alle ikke burde have en medalje uanset alder, køn eller fortjeneste? Hvor hårdt skal man have haft det for at få en medalje? Kan man overhovedet tillade sig at få en medalje for noget, der ligefrem har været sjovt eller let? Eller for den slags job, man normalt ikke plejer at få medaljer for som den hjemløse, der står på hjørnet og sælger blade. Fortjener han ikke en medalje, fordi han orker at stå der hver eneste dag?


Mine medaljer er tænkt som en anerkendelse af alle de historier, folk gemmer på, som er en medalje værdig. Det kunne f.eks. være rengøringsdamen der har opfostret tre børn alene, eller It konsulenten der frivilligt træner ungdomshold i sin fritid.


Igennem portrætserien som vises på udstillingen har jeg udvalgt forskellige folk, som jeg har spurgt, hvorfor de fortjener en medalje. Samtidig vil jeg opfordre besøgende til at skrive på en post it, hvem de vil give en medalje og hvorfor. Dette for at inspirere andre besøgende til at tænke over, hvem de kunne rose og sætte pris på i deres relationer.


Materialet til medaljerne består af plastik (akryl) med forskellige elementer som f.eks. textil, træ, tapet, bronze, kobber og messing. Akrylen er netop valgt for at undgå at rangordne medaljerne i guld, sølv og bronze.


Den ene serie medaljer er hvide med velkendte medaljemotiver; krone, stjerne og kors. Medaljerne er dekoreret med kulørte bånd og har bevidst ingen titel, for at folk selv skal digte deres egen historie til medaljen. Den anden serie består af store medaljer i mange farver, som jeg har givet forskellige temaer, som f.eks. en medalje for naturen eller en medalje for hus og hjem.















Udstillingen blev støttet af


STATENS KUNSTFOND

Portræt af Inger Margrethe Larsen på hendes atelier med medaljerne ved Statens Værksteder for Kunst, foto: Søren Kristensen

Identity? 1 - 2

Ved udstillingen ”Mig & Indien” præsenterer Inger Margrethe Larsen værker som blev til under hendes 5 mdr. lange rejse til Indien i 2013, hvor hun var på kunstnerophold. Gennem iagttagelse og fortolkning af forskellige elementer fra Indiens kultur og traditioner har hun eksperimenteret og integreret disse indtryk i nye værker.

 

Om udstillingens tema:

Som titlen Mig & Indien beskriver, har jeg arbejdet med Indien som tema. Under et kunstnerophold i byen Jaipur, som ligger i Rajasthan i det nordlige Indien, har jeg eksperimenteret med forskellige materialer og metoder til fremstilling af nye værker.


Resultatet blev en serie halssmykker, hvor nogle skal ses som bærbare skulpturer, som endvidere er forstørret til vægudsmykning.  Her har min primære indgang til processen været at bryde grænsen imellem smykke og skulptur for dermed at forene dem. Smykkerne er primært kombineret med forskellige iøjnefaldende kvaster, som er udbredt i Indien som udsmykning.


Derudover viser jeg nogle eksperimenterende skulpturer:

Skulpturer i bronze inspireret af forholdet mand/hund samt et par trofæer inspireret af de mange gadehunde, jeg observerede i Indien. Jeg synes, de fortjener et trofæ for det hårde liv, de lever.

Af andre skulpturer viser jeg to hoveder, hvor det ene symboliserer mennesket, før det har fået sin identitet. Det andet hoved symboliserer et halvt vest / øst præget ansigt, hvor bindier dominerer den østlige side.


Materialerne, jeg arbejder med, spænder fra terracotta, ædelsten, messing, bronze, kopper, sølv til emalje.


Værkerne præsenteres sammen med en række stemningsbilleder fra Indien. De giver et indblik i mine inspirationskilder og afbilder, hvad mit øje og kamera har fanget undervejs på rejsen.




 


Svenske Villa viser udstillingerne;


Medaljer til hverdagens helte

og

Mig & Indien


af kunstneren

Inger Margrethe Larsen


Udstillingerne er åben hver dag kl. 12-18 i perioden

den 3. - 26. oktober 2014 (begge dage inkl.)


Adresse:

Svenske Villa

Bernstorff Parken

Bernstorff Slot 2

2820 Gentofte



Foredrag / Rundvisning ved udstillingerne;


”Medaljer til hverdagens helte” og ”Mig & Indien”


Inger Margrethe Larsen vil være tilstede i Svenske Villa og fortælle om sine to udstillinger

give indsigt i arbejdet og tankerne bag medaljerne samt fortælling om hendes inspirerende tur til Indien.


Tid:

Torsdag d. 16. oktober 2014, kl. 16 - 17


Sted:

Svenske Villa